Skoči na glavni sadržaj

STEAM- Science Technology Engineering Art Mathematics

Zajednicu   1 member

Το 1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου ενεργοποίησε στη σχολική αίθουσα δραστηριότητες σχετικές με το STEAM, ένα αρκτικόλεξο που υποκαθιστά τις λέξεις SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ART, MATHEMATICS.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα άκρως μαθητοκεντρικό, όπου τα παιδιά είχαν να αντιμετωπίσουν τις Φυσικές Επιστήμες ως πρόκληση και να φτιάξουν απλές μηχανές με ευτελή υλικά της καθημερινότητάς μας.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας στο blog μας http://blogs.sch.gr/1nippalaiok ή στην προσωπική μου ιστοσελίδα http://linasar.wordpress.com.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Οκτώβρη και θα τελειώσει στα τέλη Μαϊου, οπότε θα γίνει και το «επιστημονικό πανηγύρι».

Η εισαγωγή των φυσικών επιστημών ξεκίνησε με έναν παιγνιώδη τρόπο στο νηπιαγωγείο με τη μορφή προκλήσεων.

Η θεματολογία με την οποία ασχοληθήκαμε είναι:

  • Τα λαστιχο-καμώματα (ενίσχυση ομαδικότητας και συνεργασίας)
  • 100 τουβλακια (Η αρχιτεκτονική δόμηση κτιρίων με ισχυροποίηση στη βάση)
  • Η κατασκευή ουράνιου τόξου (διάθλαση του φωτός, διαδοχή χρωμάτων)
  •  Τα χρώματα μπερδεύονται; ( μίξη χρωμάτων)
  • Πυραμίδα με οδοντογλυφίδα; (γνωριμία με τα στέρεα σχήματα)
  • Λαστιχένια μπάλα (αναπήδηση, ελαστικότητα)
  • Σπιτάκι με εφημερίδα (όγκος και στέρεα σχήματα)
  • Ζελεδάκια στο νερό (Η διόγκωση με διάφορα υγρά)
  • Κάνε τη μεγαλύτερη φούσκα ( σαπουνόφουσκες)
  • Ο παγοσυντηρητής (τήξη, πήξη υγρών)
  • Βάρκα φτιάξε, τον Μπλεδούλη σώσε (επίπλευση, βύθιση)
  • Ο Τζακ κι η φασολιά (φύτευση και ανάπτυξη φυτών)
  • Ξωτικοπαγίδα (ισορροπία)
  • Ο άνθρωπος αλεξίπτωτο (βαρυτικές δυνάμεις)
  • Καταπέλτης με γλωσσοπίεστρα και κουταλάκια (δυναμική ενέργεια)
    • Μαγνητική χλαπάτσα (Ο μαγνητισμός)
    • Λιωμένα μπισκοτάκια στην πίτσα; (ηλιακός φούρνος σε κουτί πίτσας, ηλιακή ενέργεια)
    • Καλειδοσκόπιο
    • Ο λαβύρινθος (κινητική ενέργεια με ρολά υγείας και καπάκια από κουτιά παπουτσιών)

    Στην πορεία των προκλήσεων θα προσεγγίζουμε τις φυσικές επιστήμες και με κάθε ευκαιρία θα προσπαθούμε να πάρουμε πληροφορίες για τους επιστήμονες που κρύβονται πίσω από αυτές. Θα εντοπίζουμε το όνομά τους, τη χώρα από όπου κατάγονται και την ανακάλυψή τους. (Νεύτωνας, Αρχιμήδης, Βενιαμίνος Φράνκλιν, Γκράχαμ Μπελ κλπ).

     

     

     

    6ος ΜΗΝΑΣ

    • Φτιάχνουμε κρυστάλλους (γεωλογικές μορφές, σταλακτίτες, σταλαγμίτες)
    • Ποντικοπαγίδα ( Φτιάχνουμε παγίδες με βάση τις δημιουργίες του Rube Goldberg)
    • Oδοντόπαστα για ελέφαντα (χημική αντίδραση με σόδα και νερό)

    Στο τέλος του προγράμματος, για να εμπλέξουμε και τους γονείς στη διαδικασία, θα δημιουργήσουμε ομάδες γονιού- παιδιού και θα τους αναθέσουμε μία πρόκληση, που θα πρέπει να παρουσιαστεί σε «πανηγύρι φυσικών επιστημών» στην αυλή του σχολείου μας.