Pasar al contenido principal

Clone of "Ανακύκλωση και Περιβαλλοντική Συνείδηση μέσω των Μαθηματικών και του Σχεδιασμού Τεχνολογίας: Ένα Πρότζεκτ για την Ενσωμάτωση της Ανακύκλωσης στην Εκπαίδευση"

Hosted by OSOS , contributed by demosthenous.ma on 29 May 2023

Θέμα: Συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων με χρήση ερωτηματολογίου για σκοπούς αξιοποίησης τους στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα ενεργειακής συνείδησης και ανακύκλωσης

παραδειγμσ

Το Σχολείο μας συμμετέχει στην πιλοτική φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος LfE. Στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβε χρηματοδότηση για ψηφιακή αναβάθμιση σε τομείς όπως είναι η ψηφιακή υποδομή, η συνδεσιμότητα, η ψηφιακή ικανότητα του προσωπικού και των μαθητών/μαθητριών.  Στοχεύοντας σε μια διαθεματική προσέγγιση"Μάθησης μέσω έργου" (Project Based Learning) οι μαθητές θα εξερευνήσουν στο μάθημα του Σχεδιασμού – Τεχνολογίας τη θεματική ενότητα "Eνέργεια" και θα εστιάσουν στην  ανάπτυξη ενεργειακής συνείδησης και στην ανακύκλωση. Ακολούθως στο μάθημα των Μαθηματικών θα προχωρήσουν στη δημιουργία ερωτηματολογίου και θα επεξεργαστούν τα δεδομένα του ερωτηματολογίου για σκοπούς διδασκαλίας της ενότητας Στατιστική – Πιθανότητες στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Στόχος μας είναι από τη μια η κάλυψη των Δεικτών Επιτυχίας  - Επάρκειας του Αναλυτικού Προγράμματος αλλά ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες στο Σχολείο μας. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος Σχεδιασμός – Τεχνολογία αρχικά, αφού μελετήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους, οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρουν περιβαλλοντικά προβλήματα και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγούν τι είναι ενεργειακή συνείδηση και ανακύκλωση  και να δικαιολογούν την αναγκαιότητά τους.

Με βάση τις γνώσεις στον τομέα της ανακύκλωσης που αποκόμισαν στο μάθημα Σχεδιασμός- Τεχνολογία και διαθεματικά με το μάθημα των Μαθηματικών, οι μαθητές με την βοήθεια των καθηγητών θα προχωρήσουν στη δημιουργία ερωτηματολογίου για την υφιστάμενη κατάσταση ανακύκλωσης στις κοινότητες της περιφέρειας του Σχολείου μας. Οι μαθητές θα εργάζονται ομαδικά στις ομάδες του MS–Teams. Το ερωτηματολόγιο θα διαμοιραστεί, μέσω Google Forms, στις κοινότητες των μαθητών μας.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του μαθήματος των Μαθηματικών, οι μαθητές θα καταχωρήσουν τα δεδομένα που θα συλλέξουν από τα ερωτηματολόγια στην Excel με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και θα δημιουργήσουν τους πίνακες συχνοτήτων και τα αντίστοιχα ραβδογράμματα, κυκλικά διαγράμματα. Θα υπολογίσουν, όπου είναι δυνατόν, τα μέτρα θέσης (μέση τιμή, διάμεσος και επικρατούσα τιμή).

Πιο συγκεκριμένα μέσω της έρευνας οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα κατανοήσουν τις έννοιες πληθυσμός, μεταβλητή και θα διακρίνουν τα διάφορα είδη μεταβλητών (ποιοτικές – ποσοτικές). Θα μελετήσουν τις χρήσεις της Στατιστικής ως εργαλείου διερεύνησης υποθέσεων των χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα σε διάφορες μορφές (πίνακες, διαγράμματα συχνοτήτων ραβδογράμματα, ιστογράμματα, κυκλικά διαγράμματα), με ή χωρίς τη χρήση λογισμικού. Θα διαβάσουν , θα ερμηνεύσουν και θα αντλήσουν πληροφορίες από τις γραφικές παραστάσεις (ραβδογράμματα, κυκλικά διαγράμματα), θα ορίσουν τι είναι συχνότητα, θα κατασκευάσουν και θα ερμηνεύσουν πίνακες συχνοτήτων.

Οι μαθητές της Β΄ τάξης θα αναλάβουν τον ρόλο να περάσουν τα δεδομένα στο λογισμικό με την καθοδήγηση των καθηγητών και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα σε διάφορες μορφές (πίνακες, διαγράμματα συχνοτήτων, ραβδογράμματα, ιστογράμματα, κυκλικά διαγράμματα). Στη συνέχεια  θα περιγράψουν στατιστικά δεδομένα υπολογίζοντας μέτρα θέσης (μέση τιμή, διάμεσος, επικρατούσα τιμή) και θα συγκρίνουν δύο ή περισσότερους πληθυσμούς με βάση τα μέτρα θέσης.    

Μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής τα δεδομένα της έρευνας και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του «Ψηφιακού Μουσείου».

Για αξιοποίηση των τεχνολογιών που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος LFE, στο πλαίσιο του  μαθήματος Σχεδιασμός – Τεχνολογία οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα κάνουν χρήση του 3D-printer και θα κατασκευάσουν μπρελόκ με θέμα την ανακύκλωση τα οποία θα διαθέσουν στου κατοίκους της περιφέρειας του Σχολείου μας. Η επιλογή του μπρελόκ γίνεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς ευελπιστούμε ότι το μπρελόκ θα τοποθετηθεί στα κλειδιά, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά  και θα τους υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.

Με την ολοκλήρωση του project θα γίνει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος αφού οι μαθητές θα ενημερωθούν, θα συλλέξουν δεδομένα τα οποία θα επεξεργαστούν και στη συνέχεια αφού βγάλουν τα συμπεράσματά τους  θα τα κοινοποιήσουν με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. Επιπρόσθετα για να συμβάλουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των κατοίκων, οι μαθητές θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν μπρελόκ, τα οποία θα μοιράσουν στις κοινότητες. Το μπρελόκ θα είναι ένας μοχλός συνεχούς υπενθύμισης της όλης προσπάθειας, με επίκληση στο συναίσθημα του κάθε κάτοικου, με απώτερο σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων ανακύκλωσης στο μέλλον.

 

Learning Objectives
θα γραφτούν μετά

Guidelines

Η εκπαιδευτικός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία της ανακύκλωσης, να παρουσιάσει τις συνθήκες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και να καθοδηγήσει την αναζήτηση λύσεων για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Η  εκπαιδευτικός εξηγει το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί στο πώς να αυξηθεί ο ρυθμός ανακύκλωσης στις κοινότητες που αποτελούν την σχολική κοινοτητα του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας , παρουσιάζει  τις συνθήκες, τους  περιορισμούς και τις αναζητούμενες λύσεις.

Στην ενότητα  στατιστική και τις πιθανότητες, η εκπαιδευτικός θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δραστηριότητες στη μαθησιακή διαδικασία για το θέμα της ανακύκλωσης: Ανάλυση δεδομένων ανακύκλωσης: Η εκπαιδευτικός θα συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ανακύκλωση στην περιοχή ή το σχολείο και να βοηθήσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες να τα αναλύσουν. Θα δημιουργήσει γραφήματα, πίνακες και διαγράμματα για να αναπαραστήσει τα δεδομένα και να συζητήσει μαζί τους τις συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν. Η εκπαιδευτικός θα  προτείνει σενάρια σχετικά με την ανακύκλωση και θα ζητήσει από τους μαθητές να υπολογίσουν τις πιθανότητες συμβάντων. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να υπολογίσουν την πιθανότητα να ανακυκλωθεί ένα συγκεκριμένο υλικό ή την πιθανότητα μιας ανακυκλωτικής ενέργειας να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.  Με βάση τα δεδομένα ανακύκλωσης, η εκπαιδευτικός θα βοηθήσει τους μαθητές να δημιουργήσουν μοντέλα και να προβλέψουν τις τάσεις ανακύκλωσης στο μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανάλυσης των τάσεων, της εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων ή της χρήσης στατιστικών μεθόδων για την πρόβλεψη μελλοντικών παραμέτρων ανακύκλωσης.


Description

Μ1: Έχω συλλέξει δεδομένα σχετικά με την ανακύκλωση στην περιοχή τους ή το σχολείο τους. Θα αναλύσει αυτά τα δεδομένα και θα τα αναπαραστήσει με γραφήματα, πίνακες και διαγράμματα για να εξάγουν συμπεράσματα.

Μ2: Θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα ανακύκλωσης για να υπολογίσει πιθανότητες συμβάντων που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Θα υπολογίσει την πιθανότητα ανακύκλωσης ενός συγκεκριμένου υλικού ή την πιθανότητα μιας ανακυκλωτικής ενέργειας να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Μ3: Θα δημιουργήσει μοντέλα για την ανακύκλωση και να προβλέψει τις τάσεις στο μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ανάλυσης των τάσεων, της εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων ή της χρήσης στατιστικών μεθόδων για την πρόβλεψη μελλοντικών παραμέτρων ανακύκλωσης.

Guidelines

Η εκπαιδευτικός θα ενθαρρύνει τους μαθητές να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ανακύκλωσης στο σχολείο  και στις κοινότητές τους, όπως την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται και την αποτελεσματικότητα του τρέχοντος συστήματος ανακύκλωσης.

Οι μαθητές/μαθήτριες χρησιμοποιούν  το Excel για να καταγράψουν και να οργανώσουν τα δεδομένα που σχετίζονται με τον ρυθμό ανακύκλωσης, καταγράφουν τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από τους μαθητές ή από τη σχολική κοινότητα, τη συχνότητα συλλογής, και άλλες σχετικές πληροφορίες. Οι μαθητές/μαθήτριες χρησιμοποιούν τις μαθηματικές λειτουργίες του Excel για να αναλύσουν τα δεδομένα που συγκέντρωσεαν. Οι μαθητές/μαθήτριες υπολογίζουν τον μέσο όρο, το άθροισμα, τη διάμεσο, και άλλες μετρικές που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Αυτές οι μαθηματικές αναλύσεις μπορούν να συμπληρώσουν την κατανόησή σου για τα δεδομένα και τις τάσεις της ανακύκλωσης.Οι μαθητές/μαθήτριες με  το Excel  δημιουργούν γραφήματα και διαγράμματα που αναπαριστούν τα δεδομένα τους. Μπορούν  να χρησιμοποιήσουν  γραφήματα στήλης, γραμμής, πίτας και άλλα, για να επικοινωνήσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους με οπτικό τρόπο και να κατανοήσουν  καλύτερα την ανακύκλωση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους/τις μαθητές/μαθήτριες  στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας στρατηγικής αύξησης της ανακύκλωσης. Αυτή η στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εκστρατείες, την ανάπτυξη βιωσιμότερων συστημάτων ανακύκλωσης, την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μαθητών και της κοινότητας και την ανάπτυξη μέτρων επιβράβευσης για τη συνεισφορά στην ανακύκλωση.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές/μαθήτριες  θα μάθουν για τη σημασία της ανακύκλωσης, θα αναπτύξουν δεξιότητες στον τομέα της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, και θα ανακαλύψουν πρακτικούς τρόπους για να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

 


Description

Μ4, Μ5, Μ6, Μ7: Οι μαθητές/μαθήτριες  θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την ανακύκλωση στο σχολείο και την κοινότητά τους, όπως η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται και η αποτελεσματικότητα του τρέχοντος συστήματος ανακύκλωσης.Οι μαθητές/μαθήτριες θα χρησιμοποιήσουν το Excel για να καταγράψουν και να οργανώσουν τα δεδομένα τους. Θα χρησιμοποιήσουν τις μαθηματικές λειτουργίες του Excel για να αναλύσουν τα δεδομένα, να υπολογίσουν μετρικές και να αντιπροσωπεύσουν τα δεδομένα με γραφήματα και διαγράμματα.

Μ8, Μ9, Μ10, Μ11: Οι μαθητές/μαθήτριες θα  σχεδιάσουν  την υλοποίηση μιας στρατηγικής για την αύξηση της ανακύκλωσης. Αυτή η στρατηγική  να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εκστρατείες, βελτιώσεις στο σύστημα ανακύκλωσης, ενθάρρυνση της συμμετοχής των μαθητών και της κοινότητας και μέτρα επιβράβευσης για τη συνεισφορά στην ανακύκλωση.

 

Guidelines

Η εκπαιδευτικός θα καθοδηγήσει τους μαθητές στην ανάλυση του προβλήματος, να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν τις μαθηματικές μεθόδους και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την επίλυσή του. Η εκπαιδευτικός μπορεί να συζητήσει με τους μαθητές τα αποτελέσματα της λύσης, να τα αξιολογήσει και να τους βοηθήσει να εξάγουν συμπεράσματα και να συζητήσουν τις εφαρμογές της επίλυσης του προβλήματος.

Η  εκπαιδευτικός  να συμβουλεύσει τους/τις  μαθητές/μαθήτριες  να εξετάσουν διάφορες προσεγγίσεις και στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του ρυθμού ανακύκλωσης. Θα  τους καθοδηγήσει στη χρήση μαθηματικών μοντέλων  για την ανάλυση και την πρόβλεψη των τάσεων ανακύκλωσης.

Η εκπαιδευτικός θα διευκολύνει συζητήσεις μεταξύ των μαθητών για τα αποτελέσματα της λύσης και να τους καθοδηγήσει στην αξιολόγηση αυτών των αποτελεσμάτων. Μπορεί να τους ενθαρρύνει να εξάγουν συμπεράσματα και να συζητήσουν τις εφαρμογές της επίλυσης του προβλήματος στο πραγματικό κόσμο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προωθήσει την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συνοψίζοντας, η εκπαιδευτικός θα καθοδηγήσει τους μαθητές στην ανάλυση του προβλήματος, στην εφαρμογή μαθηματικών μεθόδων και αλγορίθμων, στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και στη συζήτηση των εφαρμογών της λύσης. Όλα αυτά μέσα από την πρίσμα της ανακύκλωσης και της στατιστικής, γεγονός που θα ενισχύσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη σημασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.


Description

Μ12, Μ13, Μ14, Μ15: Οι μαθητές/μαθήτριες θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την ανακύκλωση στο σχολείο και στις κοινότητές τους. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται, τη συχνότητα συλλογής, την αποτελεσματικότητα του συστήματος ανακύκλωσης και άλλες σχετικές πληροφορίες.

Μ16, Μ17, Μ18, Μ19: Οι μαθητές/μαθήτριες  θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως το Excel για να οργανώσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα που συλλέγουν. Μέσω μαθηματικών λειτουργιών και μεθόδων, οι μαθητές/μαθήτριες  θα υπολογίσουν μετρικές όπως ο μέσος όρος, το άθροισμα, η διάμεσος και άλλες που σχετίζονται με την ανακύκλωση.

Μ20, Μ21, Μ22, Μ23:  Οι μαθητές/μαθήτριες  θα δημιουργήσουν γραφήματα και διαγράμματα για να απεικονίσουν τα δεδομένα που συλλέγουν. Αυτό περιλαμβάνει γραφήματα ραβδογραμμάτων, κυκλικά διαγράμματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην οπτικοποίηση των δεδομένων.

Μ24, Μ25, Μ26, Μ27:  Με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλέξει και αναλύσει, οι μαθητές/μαθήτριες  μπορούν θα χρησιμοποιήσουν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν τις τάσεις ανακύκλωσης στο μέλλον. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν πιθανά προβλήματα ή ευκαιρίες και να προτείνουν βελτιώσεις στο σύστημα ανακύκλωσης.

 Οι μαθητές/μαθήτριες  θα συζητήσουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση τους και θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων στρατηγικών για την αύξηση του ρυθμού ανακύκλωσης. Θα  γίνει συζήτηση για τις επιπτώσεις της ανακύκλωσης.

Guidelines

 Η εκπαιδευτικός θα  βοηθήσει τους/τις  μαθητές/μαθήτριες  να κατανοήσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση τους. Θα συζητήσει μαζί τους τα αποτελέσματα, να τους βοηθήσει να εξάγουν γενικά συμπεράσματα και να τα συνθέσουν σε μια συνολική κατανόηση του προβλήματος της ανακύκλωσης. Η εκπαιδευτικός  διεξάγει συζητήσεις μεταξύ των μαθητών/μαθητριών για τις εφαρμογές των αποτελεσμάτων της ανάλυσης τους στην πραγματική ζωή. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές/μαθήτριες θα κατανοήσουν τη σημασία της ανακύκλωσης, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης και να σκεφτούν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να υλοποιηθούν στην κοινότητα ή το σχολείο τους. Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη στατιστική και την ανάλυση δεδομένων για να δημιουργήσουν γραφήματα και διαγράμματα που αναδεικνύουν την τρέχουσα κατάσταση της ανακύκλωσης στην κοινότητα τους. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι άλλοι μαθητές/μαθήτριες , οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης και να προωθηθεί η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές/μαθήτριες  μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους για να προτείνουν και να οργανώσουν εκστρατείες ανακύκλωσης στο σχολείο ή στην κοινότητά τους. Αυτές οι εκστρατείες μπορούν να περιλαμβάνουν ενημέρωση του κοινού, συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, διαγωνισμούς ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τα υπάρχοντα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή τους και να συμμετάσχουν σε αυτά. Οι μαθητές/μαθήτριες θα  βοηθήσουν στη συλλογή, ταξινόμηση και ανακύκλωση ανακυκλώσιμων υλικών και να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.


Description

Οι μαθητές/μαθήτριες θα συζητήσουν με την εκπαιδευτικό τα αποτελέσματα της ανάλυσης και θα βοηθηθούν να εξάγουν γενικά συμπεράσματα από αυτά. Θα συνθέσουν μια συνολική κατανόηση του προβλήματος της ανακύκλωσης και θα ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους.Οι μαθητές/μαθήτριες θα συζητήσουν τις εφαρμογές των αποτελεσμάτων της ανάλυσης στην πραγματική ζωή. Θα κατανοήσουν τη σημασία της ανακύκλωσης και θα σκεφτούν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να υλοποιηθούν στην κοινότητα ή το σχολείο τους. Οι μαθητές/μαθήτριες θα χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στη στατιστική και την ανάλυση δεδομένων για να δημιουργήσουν γραφήματα και διαγράμματα που θα αναδείξουν την τρέχουσα κατάσταση της ανακύκλωσης στην κοινότητα τους. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ευαισθητοποιηθούν οι άλλοι μαθητές/μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης και να προωθηθεί η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους για να προτείνουν και να οργανώσουν εκστρατείες ανακύκλωσης στο σχολείο ή στην κοινότητά τους. Αυτές οι εκστρατείες μπορούν να περιλαμβάνουν ενημέρωση του κοινού, συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, διαγωνισμούς ή εκπαιδευτικά προγράμματα.Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να εξερευνήσουν τα υπάρχοντα προγράμματα ανακύκλωσης στην περιοχή τους και να συμμετάσχουν σε αυτά. Μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή, ταξινόμηση και ανακύκλωση ανακυκλώσιμων υλικών και να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές/μαθήτριες θα αναπτύξουν την κατανόηση της σημασίας της ανακύκλωσης, θα ενεργοποιηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα είναι σε θέση να προωθήσουν την ανακύκλωση στην κοινότητά τους.