Skip to main content

Voedsel Labs

The problem
Bijv. Groen afval komt bij het restafval. Jongeren eten liever snoep dan fruit.
The solution
Bijv. Composteren van groen afval . Jongeren verleiden meer fruit te eten.
The prototype
Bijv. Testen van een compostvat. Testen van een informatieposter.
The societal actors
Bijv. Schoolconciërge. Fruitteler. Communicatiemedewerker.

Hosted by SALL , contributed by Rooske Franse on 5 October 2022

Wat is een Voedsel Lab?

Een Voedsel Lab bestaat uit een paar leerlingen en minimaal twee mensen van binnen of buiten school. De leerlingen kiezen een ‘lokaal probleem’ dat te maken heeft met het maken van voedsel, op gezond eten of het weggooien van voedsel(resten). Daarna zoeken ze mensen uit de buurt die kunnen helpen bij de verbetering, zogenaamde ‘stakeholders’. Denk bijvoorbeeld aan de klassenouder of een boer uit de buurt. Zo halen ze ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnen. Samen met hun stakeholders werken ze samen aan de oplossing of verbetering. De leerlingen maken voorbeeldproducten (prototypen) en testen deze uit. Het project kost zo’n 20 uur om uit te voeren.

Voorbeelden van Voedsel Labs:

  • De leerlingen in de klas gooien dagelijks veel groen afval bij het restafval. Met behulp van de schoolconciërge en een ouder die een moestuin heeft, maken de leerlingen een compostvat.
  • Hoe kan je koffiedik inzetten om een nieuw doel te dienen? Leerlingen verzamelen koffiedik in de gemeenschap en kweken hier paddenstoelen op.
  • Veel leerlingen uit de klas eten liever snoep dan fruit. Samen met een fruitteler uit de buurt en een ouder die goed kan koken, maken ze een informatieposter over de superkrachten van fruit en organiseren ze een fruitproeverij voor de klas.