Hosted by OSOS , contributed by thkakouri on 14 November 2023
1. Εισαγωγή
Είναι σήμερα κοινώς αποδεκτό ότι η Διεπιστημονική προσέγγιση, ως μια άλλη μαθησιακή διαδικασία που διαφέρει από τα παραδοσιακά γνωστικά μοντέλα, συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης. Με την προσέγγιση αυτή ουσιαστικά προωθείται η ενιαιοποίηση της σχολικής γνώσης στη βάση της αρχής της συμπληρωματικότητας στην Εκπαίδευση.
Μεθοδολογικά η προσέγγιση αυτή εδράζεται σε βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης. Ειδικότερα, μέσω αυτής της προσέγγισης ενθαρρύνεται η αυτενέργεια, η αυτόνομη μάθηση και η αυτομόρφωση των μαθητών/τριών, ώστε οι τελευταίοι να καταστούν υπεύθυνα και δημιουργικά άτομα. Άτομα με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές τέτοιες, που να μπορούν να λύνουν από μόνα τους προβλήματα, επιλέγοντας τις καλύτερες και καταλληλότερες, υπό τις περιστάσεις, διαδικασίες. Μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης της γνώσης ο/η µαθητής/-τρια από «παθητικός δέκτης» του παραδοσιακού τρόπου διδασκαλίας μετατρέπεται σε «ενεργό συµµέτοχο» της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ανακαλύπτει τη γνώση, καλλιεργεί δεξιότητες, διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές.
2. Θεματολογία Project
Το θέμα που έχει συνδιαμορφωθεί από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες τα εν λόγω μαθήματα και τους/τις μαθητές/-τριες, με βάση και το Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος της Πληροφορικής και της Ιστορίας Κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου και είναι το εξής: «Βυζαντινές εκκλησίες της Ύστερης Εποχής του Βυζαντίου στην Κύπρο: Η περίπτωση των εκκλησιών της Παναγίας της Ασίνου, του Αγ. Νικολάου της Στέγης, της Παναγίας της Ποδίθου και των Αγίων Ιωακείμ και Άννης».
3. Ειδικοί διδακτικοί στόχοι που υπηρετούνται με την εκπόνηση του project:
Με το πέρας της όλης διαδικασίας οι μαθητές/-τριες πρέπει να είναι σε θέση:
α. Να κατανοούν τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και εικονογραφικής διάταξης ενός μεσοβυζαντινού ναού.
β. Να ανακαλούν στη μνήμη τους τα βασικά χαρακτηριστικά της βυζαντινής τέχνης και να αντιλαμβάνονται την ιστορική και καλλιτεχνική αξία των ζωγραφικών έργων της Κυρίως Βυζαντινής Περιόδου).
γ. Να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν την πολιτιστική αξία των συγκεκριμένων Βυζαντινών εκκλησιών και τη συμβολή τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά (UNESCO).
δ. Να διαμορφώσουν προοδευτικά θετικές στάσεις αναφορικά με τον σεβασμό και την ανάγκη για διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
ε. Να εκπονούν και να παρουσιάζουν ένα project (προγραμματισμός, οργάνωση, μεθοδολογία, παρουσίαση κ.λπ.).
στ. Να αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπόνηση και παρουσίαση ενός project/μιας μικρής εργασίας, χρησιμοποιώντας επεξεργαστή κειμένου, προγράμματα παρουσιάσεων, μηχανές αναζήτησης, επεξεργαστή ήχου, video, κάμερα 360ο κ.λπ.
4. Μαθητικός Πληθυσμός που συμμετέχει στο Project
Στο project εμπλέκεται το σύνολο των μαθητών/-τριών των Τμημάτων Β΄ 11/21/61 (15 μαθητές), καθώς και οι διδάσκοντες/-ουσες των μαθημάτων Ιστορίας Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου (Μαριλένα Πόρακου, Β.Δ.,Κάλια Φαίδωνος ) και Πληροφορικής Β΄ Λυκείου (Νίκος Ζάγγουλλος, Β.Δ. ).
5. Μεθοδολογία
Όλοι οι μαθητές/-τριες των εμπλεκόμενων Τμημάτων (Β΄11/21/61) συμμετέχουν στη διαδικασία εκπόνησης του συγκεκριμένου project, χωρισμένοι, με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και αρχές, σε τέσσερις (4) ομάδες των τεσσάρων – πέντε ατόμων.
Κάθε ομάδα θα αναλάβει να συλλέξει αλλά και να δημιουργήσει υλικό (videos, συνεντεύξεις, άλλο οπτικοακουστικό υλικό), να το αξιολογήσει και να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του project.
Το project οργανώνεται (κατανομή ρόλων, καταμερισμός εργασιών, συντονισμός, κ.λπ.) και καθοδηγείται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες στο μάθημα της Ιστορίας και της Πληροφορικής. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Διαδικαστικά το project εκπονείται τόσο εντός όσο και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας καθορίζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες, τις οποίες γνωρίζουν εκ των προτέρων οι μαθητές/-τριες και στις οποίες προσκομίζουν το μέρος της εργασίας που κάθε φορά τους αναλογεί.
Πέρα από την εργασία στις αίθουσες διδασκαλίας προγραμματίζεται εκπαιδευτική επίσκεψη στις τέσσερις εκκλησίες (22 Φεβρουαρίου 2023). Στον χώρο των ιστορικών μνημείων θα γίνει ξενάγηση από ειδικούς και θα ακολουθήσει εργασία μέσα από φύλλα εργασίας. Ταυτόχρονα, οι μαθητές/-τριες θα συλλέξουν οπτικοακουστικό υλικό από τον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, στην εκπόνηση του project.
6. Δομή και μορφή του project
Το Project αφορά στην τρισδιάστατη αναπαράσταση των τεσσάρων εκκλησιών που έχουν επιλεγεί από την ευρύτερη περιοχή της Σολεάς. Η τρισδιάστατη αυτή αναπαράσταση θα εμπλουτίζεται με videos, συνεντεύξεις, κείμενα με ιστορικές πληροφορίες, μουσική κ.λπ., που θα ετοιμαστούν από τους/τις μαθητές/-τριες των εν λόγω τμημάτων. Η όλη εργασία θα συντονίζεται από τους/τις εμπλεκόμενους/-νες εκπαιδευτικούς.
7. Αξιολόγηση μαθητών/-τριών
Κάθε μαθητής/-τρια αξιολογείται σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο από την αρχή της διαδικασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Γι’ αυτό κάθε μαθητής/-τρια διατηρεί ατομικό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τις ενέργειες/δραστηριότητες που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της ομάδας.
8. Αξιοποίηση του Project
Το project θα τύχει αξιοποίησης από τη σχολική μονάδα (βλ. ιστοσελίδα του σχολείου) αλλά και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, αφού στην πραγματικότητα αναδεικνύει πολιτιστικά μνημεία της περιοχής του Τροόδους.
Αναφορά Δημιουργού CC BY
Agglik;ow bknlgh
Sentir
Guidelines
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου, οι διδάσκουσες δίδαξαν την Ενότητα σχετικά με την Τέχνη της κυρίως Βυζαντινής περιόδου, όπως αυτή προβλέπεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διδασκαλία οι μαθητές/-τριες ήρθαν σε επαφή με οπτικοακουστικό υλικό μέσα από το οποίο συνειδητοποίησαν ότι πολλές βυζαντινές εκκλησίες, των περιοχών από τις οποίες κατάγονται, αποτελούν πολιτιστικούς θησαυρούς, γι' αυτό άλλωστε και ανήκουν στον κατάλογο της UNESCO που προστατεύει την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Οι μαθητές/-τριες αισθάνθηκαν την ανάγκη να επισκεφθούν αυτές τις εκκλησίες και μέσα από επιτόπια έρευνα και συλλογή οπτικοακουστικού υλικού, αφενός να κατακτήσουν με βιωματικό τρόπο τους στόχους (γνωστικούς και ψυχοκινητικούς) του μαθήματος και αφετέρου μέσα από το αποτέλεσμα της εργασίας τους (δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού), να συμβάλουν στην προβολή των εν λόγω ιστορικών μνημείων στο ευρύ κοινό (εντός και εκτός Κύπρου), πράγμα που θα τους κάνει να νιώσουν ιδιαίτερα περήφανοι/-ες.
Description
ΟΜΑΔΑ 1: Παναγία της Ασίνου (Φορβιώτισσα) στο χωριό Νικητάρι.
Πριν από την εκπαιδευτική επίσκεψη συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τον συγκεκριμένο ναό από βιβλία, ιστοσελίδες κ.α., έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε στον χώρο της επίσκεψης και πού θα εστιάσουμε την προσοχή μας.
Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου Project συνεργάστηκαν διάφοροι φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα:
1. Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας: Στήριξε οικονομικά την εκπαιδευτική επίσκεψη των δεκαπέντε μαθητών/-τριών και των πέντε συνοδών καθηγητών/-τριών καταβάλλοντας μέρος των εξόδων που απαιτούνταν για την εκπαιδευτική επίσκεψη στις τέσσερις εκκλησίες στα χωριά Νικητάρι, Καλιάνα, Κακοπετριά και Γαλάτα.
2. Ιερά Μητρόπολη Μόρφου: Ενέκρινε την σχετική άδεια για λήψη οπτικοακουστικού υλικού από τις εν λόγω εκκλησίες.
3. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου: Προσέφερε τεχνική στήριξη και επιστημονική καθοδήγηση μέσω του καθηγητή Δρος Χρίστου Ρουσιά, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας.
4. Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους: Προτίθεται να αξιοποιήσει το τελικό προϊόν του Project προκειμένου να προβάλει τουριστικά τα συγκεκριμένα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.
Imaginar
Guidelines
Οι μαθητές/-τριες των εμπλεκόμενων Τμημάτων (Β΄11/21/61) συμμετέχουν στη διαδικασία εκπόνησης του συγκεκριμένου project, χωρισμένοι, με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και αρχές, σε τέσσερις (4) ομάδες των τριών - τεσσάτων ατόμων.
Κάθε ομάδα θα αναλάβει να συλλέξει αλλά και να δημιουργήσει υλικό (videos, συνεντεύξεις, άλλο οπτικοακουστικό υλικό), να το αξιολογήσει και να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του project. Το project οργανώνεται (κατανομή ρόλων, καταμερισμός εργασιών, συντονισμός, κ.λπ.) και καθοδηγείται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες στο μάθημα της Ιστορίας και της Πληροφορικής.
Διαδικαστικά το Project εκπονείται τόσο εντός όσο και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας καθορίζονται συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις συναντήσεις, τις οποίες γνωρίζουν εκ των προτέρων οι μαθητές/-τριες και στις οποίες προσκομίζουν το μέρος της εργασίας που κάθε φορά τους αναλογεί.
Πέρα από την εργασία στις αίθουσες διδασκαλίας, οι μαθητές/-τριες θα δουλέψουν συνεργατικά στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στις τέσσερις εκκλησίες. Για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής επίσκεψης θα ήταν καλό να αξιοποιηθούν ξεναγοί και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο και θα καθοδηγήσουν τους/τις μαθητές/-τριες για τη συγκέντρωση του κατάλληλου υλικού.
Το τελικό μαθησιακό προϊόν θα είναι η τρισδιάστατη αναπαράσταση των τεσσάρων ιστορικών μνημείων, το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λυκείου Σολέας και θα αξιοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους για τουριστικούς σκοπούς.
Description
Ομάδα 1 : Τρισδιάστατη αναπαράσταση της Βυζαντινής Εκκλησίας της Παναγίας της Φορβιώτισσας (Ασίνου). Οι τροισδιάστατες απεικονίσεις χώρων και πολιτιστικών μνημείων έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τον επισκέπτη απο από διάφορα μέρη του κόσμου να γνωρίσει και να βιώσει χώρους και τόπους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο!
Έχουμε δεί αντίστοιχα παραδέιγματα (π.χ https://www.acropolisvirtualtour.gr/el.html)
Criar
Guidelines
Συγκέντρωση - παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού με στόχο την τρισδιάστατη αναπαράσταση των τεσσάρων εκκλησιών. Παρουσίαση του μαθησιακού αποτελέσματος στην ολομέλεια της τάξης.
Description
Συγκεντρώσαμε πλούσιο υλικό κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη. Ειδικότερα, συγκεντρώσαμε:
1. Φωτογραφικό υλικό εντός και εκτός του Βυζαντινού Ναού.
2. Με την κάμερα 360ο αναπαραστήσαμε το εσωτερικό του ναού.
3. Λάβαμε συνέντευξη από τον Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου σχετικά με την οικοδόμηση του ναού, τους κτήτορες, τις φάσεις ανέγερσής του, τις τοιχογραφίες, τις εικόνες κ.λπ. (https://drive.google.com/file/d/1GfLZOUy4F0Q9DaqxREpISld7koYJjg7B/view?usp=sharing)
(https://drive.google.com/file/d/15HRTkqVhlqju_FmIjSbUaPKSJCZlKP-A/view?usp=sharing)
4. Δημιουργήσαμε videos τα οποία θα επεξεργαστούμε στο μάθημα της Πληροφορικής και θα αξιοποιήσουμε όσα κριθούν κατάλληλα για τον σκοπό του Project.
Το τελικό προϊόν της εργασίας μας με όλα τα υπόλοιπα που δημιουργούνται από τις υπόλοιπες ομάδες συμμαθητών μας θα παρουσιαστούν και κοινοποιηθούν σε όλη τη σχολική και ευρύτερη αγροτική κοινότητα της Ευρύχου. Εισηγούμαστε όπως διαχυθεί και ηλεκτρονικά στον χώρο των social media, στα οποία έχουν πρόσβαση εκατομμύρια πολίτες. Έτσι θα επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας και θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον για επίσκεψη στα συγκεκριμένα σπουδαία ιστορικά μνημεία, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος της ορεινή αγροτική μας περιοχή, αξιοποιώντας τεχνολογίες που αγοράστηκαν στο σχολείο μας απο το Learning from the Extremes. Ελπίζουμε ότι στην τελική εκδήλωση που θα γίνει τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εργασία μας και το αποτέλεσμά της.