Hosted by OSOS , contributed by stsolakis on 30 January 2020
1ο Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας - ομάδα Αλμυρός5
Η ιδέα είναι η αειφόρος και περιβαλλοντική ανάπτυξη και ενεργειακή οικονομία σε μια πόλη.
Έτσι θέλουμε να φτιάξουμε μια ανεμογεννήτρια που όμως πρέπει να περιστρέφεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Ο άνεμος δεν είναι πάντα σταθερός γιατί αλλάζει συνέχεια η ταχύτητα του και η κατεύθυνση του. Οπότε η ανεμογεννήτρια πρέπει να αλλάζει συνέχεια κατεύθυνση ώστε να μας δίνει την μέγιστη ενέργεια.
Se sentir
1ο Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας - ομάδα Αλμυρός5
Το θέμα που μας απασχόλησε είναι ότι διαθέτουμε ελάχιστα ποσοστά ενέργειας από φυσικούς πόρους.
Πιο συγκεκριμένα πρόβλημα που μας απασχόλησε είναι το πως θα πάρουμε ενέργεια από τον αέρα- άνεμο και πως μπορούμε αυτήν την ενέργεια να την μεγιστοποιήσουμε.
Σκεφτείτε πόση αιολική ενέργεια πάει χαμένη χωρίς να την εκμεταλλευτούμε.
Imaginer
1ο Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας - ομάδα Αλμυρός5
Έτσι κατασκευάσαμε μια ανεμογενήτρια που όμως πρέπει να περιστρέφεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Ο άνεμος δεν είναι πάντα σταθερός γιατί αλλάζει συνέχεια η ταχύτητα του και η κατεύθυνση του. Οπότε η ανεμογενήτρια πρέπει να αλλάζει συνέχεια κατεύθυνση ώστε να μας δίνει την μέγιστη ενέργεια.
Ο αντίκτυπος στην κοινότητα θα είναι πολύ μεγάλος γιατί με αυτήν την κατασκευή οι πολίτες μιας περιοχής θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από το περιβάλλον από ότι αν χρησιμοποιούσαν μια ανεμογενήτρια με σταθερή και ακίνητη βάση.
Créer
1ο Γυμνάσιο Αλμυρού Μαγνησίας - ομάδα Αλμυρός5
Η κατασκευή μας περιέχει μια ανεμογεννήτρια που παράγει ρεύμα (μέτρηση της τάσης με ένα πολύμετρο) ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου. Αν όμως η κατεύθυνση του ανέμου αλλάξει τότε η ανεμογεννήτρια θα μειώσει την παραγόμενη τάση, οπότε με τη βοήθεια ενός ανεμόμετρου η ανεμογεννήτρια θα αλλάζει φορά και ο κάθετος άξονας της θα είναι παράλληλος με την φορά του ανεμόμετρου (μπαλάκι που θα κινείται ανάλογα με την κατεύθυνση τουν ανέμου). Την κίνηση από το μπαλάκι την ελέγχουμε με τρείς αισθητήρες απόστασης που συνδέονται με ένα arduino. Επομένως η πλακέτα θα δίνει εντολή σε ένα servomoter να περιστρέφεται από 0 έως 180 μοίρες. Το servomoter μέσω δύο σκληρών συρμάτων θα μεταδίδει την κίνηση του στον άξονα της ανεμογεννήτριας.