Hosted by OSOS , contributed by Zoitsakos on 26 January 2020
Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει παρουσιάσει μια επιθετική συμπεριφορά ως προς τη φύση "κατασπαράζοντας" την πηγή της ζωής, που είναι τα δέντρα. Ίσως έφτασε η ώρα να γυρίσει στις συνήθειες των παλαιότερων και να σεβαστούμε αυτά που μας προσφέρει το "πράσινο" της Γης. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον τόπο μας, όπου η ελιά θα είναι ο κινητήριος μοχλός εργασίας και οικονομίας, θα ασχοληθεί με τη χρήση του πυρήνα και την πλήρη αξιοποίησή του ως βιομηχανικού υλικού, αλλά και την εκμετάλλευση του καθαρού λαδιού ως κύριου συστατικού υλικού για την παρασκευή της σούπας. Εν κατακλείδι, με την αξιοποίηση στο εσωτερικό κάθε παραγώγου του εθνικού μας δέντρου, μπορούμε να φύγουμε από τη σκοτεινή βιομηχανική παραγωγή που «σκοτώνει» το περιβάλλον μας και να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή, όπου τίποτα δεν χάθηκε!
Sentir
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
Ήταν κάτι για το οποίο δεν είχα ξανασυζητήσει. Μόλις έμαθα για την ιστορία του υπεραιωνόβιου δέντρου μας, ενθουσιάστηκα και αποφάσισα να το μελετήσω. ( Αντώνης)
Επεξεργαστήκαμε το σχήμα του δέντρου, μετρήσαμε την ηλικία του και την περίμετρό του. Μου έκανε εντύπωση, πως στο εσωτερικό του ήταν κούφιο και μάλιστα μέσα του είχαν φυτρώσει νέες ελιές. Ήταν κάτι, που δεν είχα ξαναδει σε άλλο δέντρο. ( Δώρα)
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια δέντρα. Μου άρεσε ,όμως, η εξερεύνηση και οι μετρήσεις. Θέλω να μάθω πώς κεντρώνουν τις ελιές ,για να το κάνω επάγγελμα, όταν μεγαλώσω. (Νίκος)
Όταν φτάσαμε, είδα ένα αρκετά μεγάλο οικόπεδο, όπου υπήρχαν μόνο τρεις υπεραιωνόβιες ελιές. Σίγουρα, παλιότερα υπήρχαν και περισσότερες αλλά μας ενημέρωσαν πως τις κόβουν για ξυλεία ή επειδή πλέον δεν έχουν μεγάλη παραγωγή. Μπορώ να πω, πως προβληματίστηκα αρκετά. ( Μάριος)
Είναι τελείως διαφορετικά τα υπεραιωνόβια δέντρα απ΄τις συνηθισμένες ελιές που βλέπουμε. Το σχήμα και το μέγεθος του κορμού τους φανερώνει ότι υπάρχουν εκεί για πολλά χρόνια. ( Εύα)
Σίγουρα η όψη τους είναι μοναδική. Σε προκαλεί να το εξερευνήσεις και να μάθεις για την ιστορία του. Είμαι όντως πολύ περίεργος να δω τι επιπλέον πληροφορίες μπορώ να ανακαλύψω. ( Ανέστης)
Ήταν μία ωραία εμπειρία, την οποία χάρηκα και με το παραπάνω. Στεναχωρήθηκα όμως, γιατί από ένα σημείο και μετά ένιωσα αδιαθεσία και απομακρύνθηκα για να ξεκουραστώ. ( Χρήστος)
Γνωρίζω ανθρώπους, που κόβουν αυτά τα δέντρα, διότι πιστεύουν πως δεν τους είναι πια χρήσιμα. Κανείς από αυτούς όμως, δεν καταλαβαίνει ότι είναι μέρος της ιστορίας του τόπου μας. Είναι θλιβερό. ( Κάτια)
Μπορώ να πω πως μου άρεσε όλο αυτό που αντικρίσαμε και ζήσαμε. Χάρηκα πολύ για τις νέες γνώσεις. ( Αργύρης)
Δεν μπορώ να πω πως ένιωσα κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνο ενθουσιάστηκα με τα φύλλα εργασίας που κάναμε και τις πληροφορίες που πήραμε. Ήταν πράγματα που δε γνώριζα. ( Γιάννης)
Αισθάνθηκα πολύ οικεία, μιας και πολλές ώρες της μέρας βρίσκομαι σε τέτοια χωράφια. ( Σταυρούλα)
Αφού τελείωσε η ενημέρωση, πήγαμε να μετρήσουμε την περίμετρο του υπεραιωνόβιου δέντρου. Όταν φτιάξαμε μία ανθρώπινη αλυσίδα και αγκαλιάσαμε το δέντρο, ένιωσα ένα με αυτό. ( Μαρία)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - Ο ΠΥΡΗΝΑΣ
Αισθάνθηκα χαρά που θα ερχόταν η γεωπόνος να μας εξηγήσει διάφορα πράγματα για τον πυρήνα της ελιάς.(Κάτια)
Βίωσα με ενθουσιασμό αυτήν την εμπειρία. (Μαρία)
Ένιωσα <<σοφή>> ,μόλις πήγα σπίτι και ήξερα να πω τόσα πολλά για τον πυρήνα στα μικρότερα αδέρφια μου. Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για το περιβάλλον ότι πλέον τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται.(Εύα)
Ήταν μία εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα, μιας και κατάλαβα πολλά πράγματα για τον πυρήνα της ελιάς και ποια είναι η χρήση του. ( Αντώνης)
Ενθουσιάστηκα με τις νέες γνώσεις και πραγματικά νομίζω πως έφτασε η ώρα να αρχίσω να αναζητώ πληροφορίες για επιπλέον γνώσεις. ( Γιάννης)
Από την πρώτη στιγμή που μας μίλησε η γεωπόνος, ένιωσα μία θέληση να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με τον πυρήνα, το υλικό δηλαδή ,που βλέπω και ακούω κάθε μέρα. ( Μάριος)
Αρχικά, πίστευα πως θα ήταν μία βαρετή ομιλία. Με το που είδα όμως τις πρώτες φωτογραφίες της παρουσίασης αναθεώρησα και ενθουσιάστηκα. ( Ανέστης)
Αισθάνθηκα πως πραγματικά μεγάλωσα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε ζητήσεις, που αφορούν θέματα για το δέντρο του τόπου μας. ( Χρήστος)
Αισθάνθηκα πως με αυτή την ενημέρωση επέκτεινα τις γνώσεις μου. ( Αργύρης)
Αισθάνθηκα πως ήρθε η ώρα να γίνω μέλος κάποιας οργάνωσης, με την οποία θα ενημέρωνα τον κόσμο, ώστε να αλλάξουμε τις ιδέες του κόσμου και να τους μάθουμε τη χρήση του πυρήνα. ( Σταυρούλα)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ - ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΑΠΟΥΝΙ
Με το που φτάσαμε στο μουσείο και μας έβαλαν τις ποδιές, για να συμμετάσχουμε στη διαδικασία παραγωγής σαπουνιού, ένιωσα πως ήμουν ένας μεγάλος χημικός, έτοιμος να ανακαλύψω κάτι. ( Αντώνης)
Μπορώ να πω με σιγουριά, πως ένιωσα σαν ένας μεγάλος επιστήμονας που προσπαθεί να ανακαλύψει ένα μαγικό φίλτρο, για να βοηθήσει την ανθρωπότητα. ( Δώρα)
Πρώτη φορά ένιωσα στη ζωή μου τόσο περήφανος, τόσο για μένα όσο και για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, για κάτι που δημιούργησα. ( Νίκος)
Γενικά είμαι ένα παιδί, που δεν ενθουσιάζεται εύκολα, αλλά αυτό που έζησα ήταν πραγματικά απίστευτο και αισθάνθηκα τρομερή χαρά για τη δημιουργία μας. ( Μάριος)
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας πως ο ζωγράφος φοράει μία λευκή <<στολή>>. Έτσι ένιωθα και γω, όταν φορούσα αυτή τη λευκή ρόμπα και έριχνα τα χρώματα, για να δώσω την τελική πινελιά στο δημιούργημά μας. ( Εύα)
Έριξα μέσα στο νερό ένα τοξικό στοιχείο, το οποίο θα έφτιαχνε ένα μείγμα, που θα το αναμειγνύαμε με το λάδι. Δεν έχω ξανακάνει κάτι με τέτοια ουσία και ξαφνιάστηκα με το αποτέλεσμα. ( Ανέστης)
Όταν ήρθε η σειρά μου να συμμετάσχω στη διαδικασία, ένιωσα σαν ένας πραγματικός μάγος, που χρησιμοποιεί διάφορά μαγεμένα υλικά με σκοπό να φτιάξω κάτι τρομερό. ( Χρήστος)
Το δικό μου κομμάτι σε αυτή τη δημιουργία ήταν το ανακάτεμα των δύο συστατικών. Όση ώρα ανακάτευα το μίγμα, ανυπομονούσα για την ώρα που θα έβλεπα το αποτέλεσμα. Αισθάνθηκα σαν μία "μαγείρισσα", που ετοιμάζει κάτι που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ποτέ κανείς. ( Κάτια)
Όπως ξέρετε χωρίς τις κατάλληλες οδηγίες δε γίνεται τίποτα. Παρακολουθούσα με πολλή προσοχή αυτά που μας παρουσίαζε η υπεύθυνη, ώστε να μπορώ να συμμετάσχω ενεργά στη διαδικασία μετά. Αισθάνθηκα σαν ένας μικρός επιστήμονας, που μαθαίνει νέα πράγματα για να αλλάξει τον κόσμο. ( Αργύρης)
Η αίσθηση του να μαθαίνεις κάτι νέο και ταυτόχρονα να δημιουργείς κάτι δικό σου είναι φανταστική και ανυπέρβλητη. Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ένιωσα έτσι και μπορώ με σιγουριά να πω ότι το είχα ανάγκη. ( Γιάννης)
Στην αρχή δε σκεφτόμουν και πολλά, αλλά μόλις ξεκίνησε η διαδικασία άρχισα να σκέφτομαι τον εαυτό μου σαν έναν μικρό πειραματιστή που θα ανακαλύπτει όλο και περισσότερα καινούρια πράγματα. ( Σταυρούλα)
Το αίσθημα της χαράς με πλημμύρισε, μιας και είναι η πρώτη φορά που δημιουργώ κάτι δύσκολο και τόσο διαφορετικό από αυτά που έχω μάθει μέχρι τώρα. ( Μαρία)
Imaginar
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
Από αυτά που μας είπανε, κατάλαβα πως τα παλιότερα χρόνια η αξία του ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη. Πλέον καταλήξαμε να τα κόβουμε. Αυτό που ήρθε στο μυαλό μου πρώτο ήταν ότι τα δέντρα αυτά μεγάλωσαν πολλές γενιές με τους καρπούς τους.( Αντώνης)
Μας ενημέρωσε ο ειδικός, πως αυτό το δέντρο ήταν ηλικίας 400 και επιπλέον χρόνων. Αμέσως στο μυαλό μου έτρεξαν εικόνες από την εποχή εκείνη. ( Δώρα)
Φαντάζομαι πως για να γίνει τόσο μεγάλο αυτό το δέντρο πέρασαν πολλά χρόνια και το φρόντισαν πολλοί άνθρωποι. Πιστεύω, πως έθρεψε πολύ κόσμο. Για αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. ( Νίκος)
Συζητώντας με τους συμμαθητές μου, αναρωτηθήκαμε την εποχή που φυτεύτηκε και τις συνθήκες που επικρατούσαν, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται. Σίγουρα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι σήμερα. ( Μάριος)
Όταν τα δέντρα αυτά ήταν μικρά σε ηλικία, ο κόσμος τα είχε πραγματικά ανάγκη. Τρέφονταν απ΄αυτά. Πλέον, όμως, όπως μας είπαν ο κόσμος τα απαρνιέται. Προτιμούν τα μικρότερα σε ηλικία, τα οποία δίνουν μεγαλύτερη παραγωγή. ( Εύα)
Πιστεύω πως αν είχε τη δυνατότητα να μας μιλήσει, θα μας εξιστορούσε απίστευτες καταστάσεις που έχει βιώσει στο πέρασμα των χρόνων. ( Ανέστης)
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα με την ενημέρωση που μας έγινε ήταν οι τρόποι με τους οποίους οι παλιότεροι κατάφερναν να αξιοποιήσουν αυτά τα δέντρα στο έπακρον, με τα ελάχιστα εργαλεία που διέθεταν. ( Χρήστος)
Ένα υπεραιωνόβιο δέντρο έχει περάσει από τα χέρια πολλών γενεών. Άλλοι το πρόσεξαν και το φρόντισαν, άλλοι απλά το εκμεταλλεύτηκαν και άλλοι το εγκατέλειψαν. Φαντάζομαι πως ο καθένας από αυτούς θα είχε τους λόγους του αλλά είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει μία τέτοιου είδους κακομεταχείριση πλέον σε αυτά. ( Κάτια)
Αυτό που μου έκανε εντύπωση και αναρωτιόμουν πώς έγινε, ήταν η κουφάλα στο εσωτερικό του δέντρου. ( Αργύρης)
Φαντάζομαι πως όσο μεγάλωναν αυτά τα δέντρα στις κουφάλες τους βρίσκαν καταφύγιο πολλά ζώα και ένα τρελό μέρος για παιχνίδι αρκετά παιδιά.
( Γιάννης)
Φαντάζομαι πόσοι άνθρωποι και πόσα ζώα έχουν τραφεί από αυτές τις ελιές. ( Σταυρούλα)
Όπως είπε και η Δώρα, με το που άκουσα την ηλικία του δέντρου αναρωτήθηκα πόσα άτομα έχει μεγαλώσει και έχει θρέψει. ( Μαρία)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - Ο ΠΥΡΗΝΑΣ
Φαντάστηκα ότι έφτιαξα ένα δικό μου εργοστάσιο που λειτουργεί με πυρήνα. Άρα τα οφέλη του είναι αδιαμφισβήτητα.(Μαρία)
Είναι φανταστικό αν σκεφτείς ότι από τις ελιές όντως τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμα και ο πυρήνας μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελός μας αλλά και προς όφελος του περιβάλλοντος.(Εύα)
Στο μυαλό μου ήρθε μία εποχή, όπου θα κυριαρχούσε η πράσινη ενέργεια και ο πυρήνας θα είναι πολύ σημαντικός. ( Αντώνης)
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το μυαλό μου έτρεχε σε μεθόδους, που θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τους τρόπους αξιοποίησης του πυρήνα.
( Γιάννης)
Μόλις άκουσα τις ευκαιρίες που έχουμε για να αξιοποιήσουμε τον πυρήνα, φαντάστηκα πως καλό θα ήταν να ενημερωθούμε όλοι για τη χρήση του.
( Μάριος)
Παρατηρώντας τις εικόνες και ακούγοντας τη γεωπόνο, φαντάστηκα έναν κόσμο, όπου θα κυριαρχούσε η πράσινη ενέργεια και ο πυρήνας θα ήταν ένα βασικό μέρος της. ( Ανέστης)
Φαντάστηκα πως όταν μεγαλώσω θα καταφέρω και γω να εξηγώ στους μικρότερους πράγματα τα οποία έμαθα σήμερα. ( Χρήστος)
Δε μου ήταν και πολύ δύσκολο να αφήσω τη σκέψη μου ελεύθερη να τρέξει. Αμέσως φαντάστηκα να είμαι μέλος μιας ομάδας, η οποία θα γυρίζει από περιοχή σε περιοχή και θα εξηγεί-ενημερώνει για τους τρόπους χρήσης του πυρήνα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής αντίληψης για τα υλικά της φύσης. ( Κάτια)
Δεν άργησα και πολύ να νιώσω αγωνία για την εξέλιξη της παρουσίασης. Το μυαλό μου φανταζόταν πως ήμουν εγώ αυτός που μιλούσε και το κοινό να με ακούει. ( Αργύρης)
Φαντάζομαι πόσο πιο ωραία θα ήταν να χρησιμοποιούμε όλοι πυρήνα ή γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για πετρέλαιο. ( Σταυρούλα)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ - ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΑΠΟΥΝΙ
Άρχισα να φαντάζομαι πως ίσως τελικά ο χημικός είναι ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει απόλυτα, αφού η χαρά μου για τη συμμετοχή στη διαδικασία και το ενδιαφέρον μου για το αποτέλεσμα ήτανε στα ουράνια. ( Αντώνης)
Το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου ήταν η εικόνα του εαυτού μου, ο οποίος σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με ένα δικό του εργοστάσιο παραγωγής σαπουνιού. ( Δώρα)
Για να πω την αλήθεια, δεν περνάει κάτι συγκεκριμένο από το μυαλό μου, μιας και η χαρά είναι τόσο μεγάλη που προτιμώ να την απολαύσω. ( Νίκος)
Μόλις γύρισα στο σπίτι άρχισα να σκέφτομαι όλα αυτά που ζήσαμε. Δεν άργησε να μου έρθει η ιδέα της παρασκευής μιας δικιάς μου εταιρίας σαπουνιού.
( Μάριος)
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το μυαλό μου έτρεχε σε διάφορες καταστάσεις. Αρχικά, όπως και οι περισσότεροι φίλοι μου, σκεφτόμουν και γω να γίνω χημικός. Αργότερα όμως, κατάλαβα πως δεν είναι μόνο αυτό που θα με χαροποιεί. Θα ήθελα να είμαι υπεύθυνη στον τομέα του χρωματισμού των σαπουνιών σε μία εταιρία. ( Εύα)
Δεν είμαι σίγουρος για το αν θα ήθελα να ασχοληθώ αποκλειστικά με το επάγγελμα του χημικού. Μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως,πως γυρνά συνεχώς στο μυαλό μου η διαδικασία της χημικής αντίδρασης του υδροξειδίου του νατρίου με το νερό. ( Ανέστης)
Δεν άργησε και πολύ να αρχίσει να τρέχει ο νους μου σε διάφορα παραμύθια που άκουγα μικρός, τα οποία είχαν να κάνουν με μάγους που φτιάχνουν φίλτρα. ( Χρήστος)
Δε μου είναι πολύ εύκολο να πω τι φαντάζομαι αυτή τη στιγμή ή τι φανταζόμουν εκείνη την ώρα αλλά μπορώ με βεβαιότητα να πω πως σκέφτομαι τον εαυτό μου σαν έναν εργαζόμενο που ξέρει μόνο αυτός τον τρόπο για το τέλειο σαπούνι και δεν τον μοιράζεται με κανέναν. Όλο αυτό τον κάνει σημαντικό. ( Κάτια)
Ο τρόπος που μας καθοδηγούσε η υπεύθυνη ήταν φανταστικός. Με το τέλος της εργασίας μας και όταν πλέον είχαμε επιβιβαστεί στο λεωφορείο άρχισα να φαντάζομαι τον εαυτό μου σαν έναν καθοδηγητή παιδιών σε διάφορα πειράματα. ( Αργύρης)
Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου η φαντασία. Αυτή τη φορά όμως με πρόλαβαν οι συμμαθητές μου, μιας και όσα φαντάστηκαν αυτοί ξεπηδούσαν ένα ένα στο μυαλό μου. ( Γιάννης)
Φαντάστηκα τον εαυτό μου να είναι κλεισμένος σε ένα εργαστήριο και συνεχώς να προσπαθεί να ανακαλύψει νέα πράγματα. ( Σταυρούλα)
Από τη χαρά μου δε φαντάστηκα και πολλά εκείνη τη στιγμή, γιατί το ζούσα με όλη μου την καρδιά. Όταν όμως ξάπλωσα άρχισα να σκέφτομαι τη ζωή μου σαν έναν μικρό επιστήμονα που ανακαλύπτει νέες συνταγές για διάφορα φάρμακα, που θα βοηθήσουν τον κόσμο. ( Μαρία)
Crear
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
Όλοι οι μαθητές της Στ΄τάξης ,αφού συνεδριάσαμε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας ζωγραφιές, που θα αποτυπώνουν το λάδι μας. Ίσως κάποια στιγμή να ενωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε το δικό μας συνεταιρισμό.
Το δικό μου λάδι φέρει το όνομά μου. Είναι υγιεινό και πρώτο σε όλο το χωριό.(Εύα)
Tης γης μας το χρυσάφι, το καλύτερο σε όλο το συνάφι.(Χρήστος)
Το λάδι της καρδιάς, στην υγειά σας.(Ανέστης)
Μπορεί να είναι λιτό, μα είναι αγνό, παρθένο ελαιόλαδο.(Αντώνης)
Aγόρασέ το δίχως σκέψη,γιατί το χρώμα του θα σε μαγέψει.(Μαρία)
Για να φτάσουμε στο σημείο, όμως, να έχουμε το δικό μας εμφιαλωμένο λάδι, προηγήθηκε το λιομάζωμα.Δείτε εδώ.(Νίκος)
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - Ο ΠΥΡΗΝΑΣ
Ήταν λίγο δύσκολο να σκεφτούμε μία δημιουργία αλλά κατα τύχη ήρθε η ίδια ιδέα στους περισσότερους από εμάς. Να κατασκευάσουμε μία μακέτα στην οποία θα αναπαρίσταται όλη η διαδικασία, που πραγματοποιείται σε ένα εργοστάσιο, από το δέντρο της ελιάς έως τον πυρήνα.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ - ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΑΠΟΥΝΙ
Όλοι μαζί, μαθητές και εκπαιδευτικοί, με πολύ κόπο αλλά και διασκέδαση δημιουργήσαμε το δικό μας σαπούνι, το οποίο πιστεύουμε πως θα είναι το καλύτερο για όλες τις χρήσεις.