Skip to main content

Ο Λαχανόκηπός μας: καλλιέργεια πράσινης συνείδησης - 5η Εφαρμογή

Hosted by OSOS , contributed by KaterinaSt on 26 June 2018

5η Εφαρμογή: Φυτοπροστασία – Άρδευση

Σημαντική είναι η προσφορά του σχολικού κήπου στο αειφόρο σχολείο ως προς την υλοποίηση των στόχων του σε παιδαγωγικό επίπεδο, δηλαδή, την κατανόηση σύνθετων και πολύπλοκων σχέσεων, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την ανάληψη ενεργής δράσης.

Το προτεινόμενο σενάριο δημιουργίας σχολικού κήπου ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, τους ωθεί να ερευνούν, να ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά για τη μάθηση , προάγει την ολοκλήρωσή τους, την ψυχολογική τους ανάπτυξη και προκαλεί δέσμευση για καλή συμπεριφορά και ισότιμη συνεργασία.

Ο σχολικός λαχανόκηπος υποστηρίζει την μαθητική έρευνα ως μια περιβαλλοντική εκπαιδευτική πρακτική και συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων ,πράγμα που αποτελεί και τον βασικό μας στόχο.

Ως προς το σχέδιο δράσης, ο εκπαιδευτικός θα εφαρμόζει μεθόδους, τόσο συνεργατικής και βιωματικής μάθησης, όσο και εκείνες οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την αισθητική καλλιέργεια και τη φαντασία των μαθητών.

Οι μαθητές θα ενταχθούν σε δύο ομάδες: Η πρώτη θα ασχολείται με τον κήπο:θα οριστούν συντονιστές- προγραμματιστές των εργασιών, υπεύθυνοι καλλιέργειας και ανάπτυξης φυτών, συντήρησης του κήπου και υπεύθυνοι εργαλείων και υλικού. Η δεύτερη ομάδα θα αναλάβει περιφερειακές δράσεις που θα εκτελούνται μέσω των πολυμέσων και των νέων τεχνολογιών(φωτογράφιση, βίντεο,χρήση Η/Υ), μέσω καλλιτεχνικών δημιουργημάτων (αφίσσες, ζωγραφική) και μέσω κοινωνικών δράσεων και εκδηλώσεων( συνεργασία με εξωσχολικούς φορείς,διάθεση των προϊόντων σε κοινωνικά συσσίτια ως ένδειξη αλληλεγγύης).

Μαθησιακοί στόxoi

 

 

1) συγκρότηση μιας ανοικτής συνεργατικής κοινότηταs

2) δημιουργική ενεργοποίηση της φαντασίας των παιδιών

3) καλλιέργεια κριτικής σκέψης

4) εξοικείωση με την έρευνα

5) ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών

6) χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών

7) ανάπτυξη κλίματος δημοκρατικού διαλόγου και ενεργούς συμμετοχής και αλληλοϋποστήριξης των μελών των ομάδων εργασίας

8) χρήση πρωτογενών πηγών, όπως διεξαγωγή έρευνας, μελέτη

9)προοπτική διαθεματικής προσέγγισης

Learning Objectives
ανοικτή συνεργατική κοινότητα, δημιουργική φαντασία των παιδιών, έρευνα, ανάληψη πρωτοβουλιών, διάλογος, ενεργές διδακτικές τέχνες, διαθεματική μάθηση

Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν τελικά οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που γίνονται στο σχολείο ( με σκοπό το σχεδιασμό της δικής του Περιβαλλοντικής πολιτικής με γνώμονα τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και το ενδιαφέρον της ίδιας της σχολικής και τοπικής κοινότητας) είναι εποικοδομητικές, ώστε η μάθηση να αποκτήσει πρακτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Γενικότερα, το θέμα μας είναι αν οι εμπειρίες θα καταστήσουν ικανούς τους μαθητές να διαμορφώσουν τις συνθήκες της ζωής τους κατά τρόπο δημιουργικό κι εποικοδομητικό.

  • Θα ενσωματωθούν τελικά η ιδέα και οι αξίες της αειφορίας ( μέσω της δημιουργίας του λαχανόκηπου) στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτιριακών υποδομών, στης σχέσεις του Σχολείου με την ευρύτερη και τοπική κοινότητα;

  • Θα διαμορφωθούν δημοκρατικά υπεύθυνοι πολίτες, των οποίων η συμπεριφορά θα απορρέει από τις αξίες της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αλληλεγγύης με σκοπό τη διαμόρφωση, προστασία και διατήρηση ενός δικαιότερου κόσμου;

  • Η διαδικασία φροντίδας του λαχανόκηπου θα αποτελέσει «μάθηση» μέσα από διάλογο και συνεργασία; Θα ενισχύσει τις δυνατότητες των μαθητών για κριτική εξέταση των διαφόρων και διαφορετικών θέσεων και απόψεων;

  • Θα διαμορφωθεί μια νέα παιδαγωγική κουλτούρα; Θα ενισχυθεί η σχέση μαθητή με το περιβάλλον; Η βίωση αυτής της σχέσης θα συμβάλει στην ενίσχυση της υπευθυνότητας για το Σχολείο;

kipos

Σημαντικό μέρος της ενασχόλησής μας με το λαχανόκηπο αποτελεί και η μέριμνα για προστασία των φυτών από διάφορους κινδύνους, π.χ ασθένειες ή εντομα, που μπορεί να βλάψουν ή και να καταστρέψουν τα φυτά μας. Απαραίτητη προϋπόθεση εξάλλου για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών είναι και η κατάλληλη άρδευση του κήπου.

Μέριμνά μας είναι η αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων με οικολογικά συνιστώμενους τρόπους.

Στον παρακάτω πίνακα διακρίνονται στοιχεία σχετικής μελέτης για τους κινδύνους των φυτών και την αντιμετώπισή τους.

ΕΙΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΤΟΜΑΤΑ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ κλπ

  • Στα κατώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες (λαδιές)
  • Στους μίσχους και τους βλαστούς εμφανίζονται νεκρωτικές περιοχές
  • Ανάπτυξη σήψης στο πάνω μέρος του καρπού
  • Ψεκασμός με κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα
  • χρησιμοποίηση του ανταγωνιστικού μύκητα Penicillium aurantiogriseum

ΑΓΓΟΥΡΙ

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Η δημιουργία ιστού αράχνης από τις νύμφες του τετράνυχου και τα τέλεια

  • Τακτικό θειάφισμα
  • Τακτικός ψεκασμός επίσης, με κατάλληλο μίγμα -75% νερό, 25% φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι κλπ…

ΦΑΣΟΛΙ

ΑΣΚΟΧΥΤΩΣΗ

Προκαλούνται στα φύλλα ομόκεντρες κυκλικές κηλίδες, ανοιχτού χρώματος καφέ, που περιέχουν μικρά μαύρα πυκνίδια.

  • Καλός αερισμός των φυτών, αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση.
  • Μέτρα καλής υγιεινής, όπως απολύμανση των γεωργικών εργαλείων και απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών μερών από το χωράφι.

Έγκαιρη εφαρμογή μυκητοκτόνων επαφής και διασυστηματικών με τα πρώτα συμπτώματα

ΠΙΠΕΡΙΑ

Βακτηριακός μαρασμός (Pseudomonas solanacerum)

 

Αρχικά ελαφρός μαρασμός λίγων φύλλων και μετά επέκταση σ’ ολόκληρο το φυτό ακόμη και σε γειτονικά φυτά.

  • Θειάφισμα
  • Απομάκρυνση μολυσμένων φυτών ακόμη και γειτονικών τους.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Αλτερναρίωση Μελιτζάνας

 

  • Δημιουργία ανοιχτοκίτρινων κηλίδων που στο τέλος γίνονται νεκρωτικές.
  • Εμφάνιση χνουδιού (εξάνθιση μύκητα) στα φύλλα
  • Πρόκληση κατσαρώματος και μετά πτώση των φύλλων

‘Εγκαιρη επέμβαση με κατάλληλα διασυστηματικά σκευάσματα

Από την ομάδα του 1ου άξονα, υπεύθυνη για την καλλιέργεια και την περιποίηση του κήπου

  1. Σημαντική κρίθηκε η φυτοπροστασία με φυσικούς τρόπους, όπως η φύτευση εντομοαπωθητικών φυτών ( γι’ αυτό φυτεύθηκαν βασιλικοί) και η τοποθέτηση παγίδων για τα έντομα,( χρωματικές κολλητικές παγίδες και βουργούνδιος πολτός, γαλαζόπετρα).

  2. Όσον αφορά την άρδευση: i) αποφεύγουμε την τεχνητή βροχή, λόγω κινδύνου κλοπής του συστήματος.ii) όσο λειτουργεί το σχολείο, η άρδευση γίνεται επιφανειακά με αυλάκια. iii) την περίοδο του καλοκαιριού, πέραν της φυσικής παρουσίας των καθηγητών που εφημερεύουν και των φορέων του Δήμου, που μπορούν να ποτίζουν τα φυτά, προτείνεται η εγκατάσταση μιας κλειστής δεξαμενής, που με τη μέθοδο «στάγδην έγχυσης» να πετύχουμε τη συντήρηση της ανάπτυξης των φυτών με την επίβλεψη πάντα των εφημερευόντων εκπαιδευτικών ή φορέων του Δήμου.

Η ομάδα του 2ου άξονα, σταθερά απασχολείται με την διάχυση των τακτικών που αφορούν τη δραστηριότητά μας και με τις επαφές με φορείς εκτός σχολικής κοινότητας (γονείς, τοπικός δήμος κ.α), γιατί κινείται πάντα με οδηγό την αντίληψή μας ότι δραστηριότητες, όπως η δημιουργία και φροντίδα του σχολικού λαχανόκηπου, διαμορφώνουν, μεταξύ άλλων τη διάθεση για ομαδική δράση μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, αλλά και για περαιτέρω συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, γεγονός ύψιστης σημασίας, καθώς στην εποχή μας κρίνεται αναγκαίο το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία.

Έτσι εμπλέκεται στη διαδικασία άρδευσης και γενικά περιποίησης και συντήρησης των φυτών μας, τόσο ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών, όσο και οι γονείς και η παράγοντες του τοπικού δήμου.