Skip to main content

Ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης - Καρδίτσα

Hosted by OSOS , contributed by johnniepap on 2 June 2019

/ Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει αυξηθεί. Λέγεται πως ο όγκος των παραγόμενων στις       ανθρώπινες κοινωνίες αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια και ο αριθμός αυτός     ολοένα και αυξάνεται. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα της αποκομιδής των σκουπιδιών έτσι ώστε να     μην μολύνουμε επιπλέον το περιβάλλον;

                                                      ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ το Project μας για να μάθετε!!!  

Learning Objectives
Βιωματική εκπαίδευση, Εκπαιδευτική καινοτομία, Συνεργατικότητα, Ηands-on Αpproach

]

   

   Ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι οι τόνοι   καυσαερίων που παράγονται από τα απορριμματοφόρα κατά   την συγκομιδή των σκουπιδιών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα   απορριμματοφόρα ακολουθούν ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο   και σταματούν σε όλους τους κάδους  για να τους αδειάσουν,   είτε είναι γεμάτοι είτε είναι μισοάδειοι.

[

 

     Για τη μείωση της ρύπανσης  του περιβάλλοντος από τα   απορριμματοφόρα αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα       έξυπνο   κάδο που θα μειώσει τα δρομολόγια και το   χρόνο   αποκομιδής των απορριμμάτων της πόλης μας δείχνοντας   στους οδηγούς ποιοι   κάδοι είναι γεμάτοι και   ποιοι   όχι.   Έτσι οι οδηγοί θα είναι σε θέση   να επιλέγουν που   θα   σταματήσουν, με αποτέλεσμα την μείωση του   χρόνου του   κάθε δρομολογίου και την εξοικονόμιση ενέργειας     (καύσιμα) και πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και αυτοκίνητα).

'

   

 

  Σε κάθε κατασκευή πρώτα πρέπει να φτιαχτεί μία   μακέτα. Έτσι πήραμε ένα  μικρό κάδο και   τοποθετήσαμε μέσα του 3 δέσμες leaser και 3   φωτοαντιστάσεις  μετρώντας έτσι το ύψος των   σκουπιδιών και τα 3 led λαμπάκια ενημερώνουν   τους απορριμματοφορείς αν ο κάδος είναι γεμάτος   ή άδειος.

     Προγραμματίσαμε το Arduino και κάναμε   τις   δοκιμές μας. Όταν αλλάζει η στάθμη του   κάδου ανάβει πρώτα το πράσινο στη συνέχεια το   πορτοκαλί και τέλος το κόκκινο   λαμπάκι που θα   πει πως ο κάδος μας θέλει άδειασμα.

 

   Και αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε να τον κατασκευάσετε τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι τα παρακάτω:

 

Laser-module

photo-resistor-ldr-5mm

Basket

led-traffic-light-emitting-module

Arduino Uno

Αντιστάσεις

στεγανό κουτί

Wire jumper καλώδια

Καλώδιο τροφοδοσίας 9V

Battery 9V

breadboard


Ο κώδικας

int value;
void setup() {
  pinMode(2,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το Laser 1 μέσω αντίστασης 100Ω
  pinMode(3,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το LED 1 που ανάβει όταν μπλοκάρεται η δέσμη του Laser 1
  pinMode(4,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το Laser 2 μέσω αντίστασης 100Ω
  pinMode(5,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το LED 2 που ανάβει όταν μπλοκάρεται η δέσμη του Laser 2
  pinMode(6,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το Laser 3 μέσω αντίστασης 100Ω
  pinMode(7,OUTPUT); // εδώ συνδέουμε το LED 3 που ανάβει όταν μπλοκάρεται η δέσμη του Laser 3
}

void loop() {
  digitalWrite(2,HIGH); // άναψε το Laser
  value=analogRead(A0); // διαβάζουμε την αναλογική είσοδο A0
  digitalWrite(2,LOW); // σβήσε το Laser
  
  if(value>500) // αν η φωτοαντίσταση βλέπει σκοτάδι...
    digitalWrite(3,HIGH); // άναψε το LED
  else
    digitalWrite(3,LOW); // σβήσε το LED

 

 digitalWrite(4,HIGH); // άναψε το Laser
  value=analogRead(A1); // διαβάζουμε την αναλογική είσοδο A1
  digitalWrite(4,LOW); // σβήσε το Laser
  
  if(value>500) // αν η φωτοαντίσταση βλέπει σκοτάδι...
    digitalWrite(5,HIGH); // άναψε το LED
  else
    digitalWrite(5,LOW); // σβήσε το LED

 

 digitalWrite(6,HIGH); // άναψε το Laser
  value=analogRead(A2); // διαβάζουμε την αναλογική είσοδο A2
  digitalWrite(6,LOW); // σβήσε το Laser
  
  if(value>500) // αν η φωτοαντίσταση βλέπει σκοτάδι...
    digitalWrite(7,HIGH); // άναψε το LED
  else
    digitalWrite(7,LOW); // σβήσε το LED


  delay(1000);
}

΄ 

    Η ομάδα μας μετά το τέλος του 8ου μαθήματος   πραγματοποίησε έρευνα στον κεντρικό εμπορικό   πεζόδρομο της πόλης μας ρωτώντας τη γνώμη τον   περαστικών για το project μας. Ρωτήσαμε με 23   άτομα και   με άριστα το 5 η ιδέα μας   βαθμολογήθηκε με 4,6. Στην   ερευνά μας πήραν   μέρος ο δήμαρχος  Καρδίτσας και δύο       Αντιδήμαρχοι   (βλέπε φώτο). 

 

 

 

Επίσης χρησιμοποιήσουμε τον έξυπνο κάδο στο σχολείο μας για να ευαισθητοποιήσουμε και τους συμμαθητές, αλλά και τους καθηγητές μας πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης.

Παρακολουθήστε το βιντεό μας στο κανάλι μας: STEM POWERING YOUTH KARDITSA 2019

Συμμετείχαν οι μαθητές: Κουμαδίτη Κλεοπάτρα, Κουμαδίτη Ραφαηλία και Νταή Σπυριδούλα (7ο Γυμνάσιο), Σφίγγας Αθανάσιος (Μουσικό Σχολείο)